top of page
Etsi
  • Writer's pictureSipoon Demarit

PÄÄSENKÖ HOITOON?

Useampi sipoolainen on ottanut minuun huolestuneena yhteyttä kertoen, ettei Nikkilän terveysasemalle pääse hoitoon tai edes hoidon tarpeen arviointiin.

Hyvinvointialueellamme perusterveydenhuollon päivystys järjestetään virka-aikaan terveysasemilla. Sosiaali- ja terveysministeriön linjauksen mukaisesti arkisin terveyskeskuksen aukioloaikana sinne on saatava välittömästi puhelinyhteys tai sinne on voitava mennä käymään. Terveydenhuoltolaki edellyttää, että kiireellisen hoidon antamista varten hyvinvointialueen on järjestettävä vastaanottotoiminta siten, että potilas saa arkipäivisin ilmoitettuna aikana välittömästi terveydenhuollon ammattihenkilön arvion ja hoidon kiireellisissä tapauksissa (Terveydenhuoltolaki 6 luku, 50 §).


30.3.2023 Nikkilän terveysaseman potilastoimisto oli kiinni, eikä kukaan ollut vastaanottamassa tai edes arvioimassa mahdollisesti päivystysongelmasta kärsivää potilasta, joka saapuu terveysasemalle. Potilastoimistolla oli ns. lappu luukulla, jossa kehotettiin ottamaan tarvittaessa yhteyttä ajanvaraukseen puhelimitse. Kun samaan aikaan hyvin tiedämme, ettei ajanvarauspuhelinnumero heti vastaa tai takaisinsoittojärjestelmän kautta saatava terveydenhuollon ammattilaisen yhteydenotto tavoittaa sinut vasta jopa useamman vuorokauden jälkeen, alamme olla lähellä laittomuuden rajaa. Valitettavasti tiedossani on, että Nikkilän terveysasemalla 30.3. esiintynyt henkilöstöresurssiongelmin perusteltu ongelma ei suinkaan ole ”tilapäinen”, vaan jo lähes viikoittainen ja vähintäänkin säännöllinen ilmiö.


Viime kesänä työskentelin hetken keskisuomalaisen kunnan terveysasemalla nähdäkseni, kuinka perusterveydenhuolto toimii pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Päivystystoiminta oli ensiluokkaista, mutta tälläkin alueella oli jouduttu karsimaan henkilöstöpulan takia resursseja ennaltaehkäisevästä toiminnasta. Tulisiko Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella nyt keskittää vähäiset voimavaramme erityisesti päivystystoiminnan turvaamiseen, jotta edes kaikista suurimman hädän keskellä ja kiireisen hoidon tarpeessa olevat saisivat avun ilman aiheetonta viivytystä?


Sote- alan henkilöstöstä on huolehdittava hyvin, jotta viimeisetkin työntekijät pysyisivät nykyisissä työyksiköissään töissä. Se tarkoittaa mm. kunnioittavaa henkilöstöpolitiikkaa, hyvää johtamista ja henkilöstön arvostamista sekä osallistamista työn kehittämiseen kaiken kaaoksen keskellä. Itä-Uudellamaalla aikaisemmin toteutettua hyvää perusterveydenhuoltoa tulee tukea nyt kaikin mahdollisin keinoin, jotta myös me sipoolaiset pääsemme jatkossa terveydenhuollon piiriin ja saamme tarvittavan hoidon.


Kirjoittaja

Yli 20 vuoden päivystystyökokemuksella,

Markus Pietikäinen, sairaanhoitaja

Palveluiden järjestäminen- lautakunnan jäsen

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuutettu, (Sd.).

9 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page